Sziasztok! 🙂 Ez a saláta szolgálhat önmagában egy könnyű nyári ebédként/vacsoraként, de ehetjük köretként is. Vegánoknak kitűnő kísérője a sült tofunak/tempehnek vagy szejtánnak. Vegetáriánusok fogyaszthatnak mellé grill sajtot vagy paneert, akik pedig esznek húst, véleményem szerint bármilyen grill partin megállja a helyét sültek mellett.
Hozzávalók:
200 g quinoa
400 ml víz
2 sárgarépa
2 szál angol zeller (halványító zeller)
1 cukkini
150 g főtt lencse
Fél dl szójaszósz
Fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek nád porcukor/szirupos édesítő (agavé-/datolya-/rizsszirup)
1 tk amcsúr (mangópor)
1/2-1 csokor korianderzöld (lehetőleg friss, nekem most csak szárított volt)
1 tk római kömény
1 ujjnyi gyömbér lereszelve vagy 1 tk gyömbérpor
Őrölt feketebors
Elkészítés:
A quinoát folyóvíz alatt alaposan megmosom. Ez egy nagyon fontos lépés. Ha elmarad, az étel nem csak szennyezett, de keserű is lesz. Ezután kétszeres mennyiségű sós vízben felteszem főni. 15 perc alatt puhára fő, ekkor leveszem a tűzről, és fedő alatt még 10 percig pihentetem.
Ezalatt előkészítem a zöldségeket. Meghámozom és megmosom őket, majd a sárgarépát és a cukkinit lereszelem, a zellert apróra vágom. Egy tálban összekeverem őket a főtt lencsével együtt (én konzervet használtam).
Aprítógépben felaprítom a gyömbért és a fokhagymát. Ha fűszerport használok, ez a lépés kimarad. Amint ez megvan, egy kis tálba helyezem őket, majd hozzáadom a többi fűszert (friss koriandert nem), a cukrot vagy édesítőt, a citromlevet és a szójaszószt. Ezt az egészet jól elkeverem.
Mire a zöldségekkel és a fűszerpasztával elkészülök, a quinoa is kész. Ha sok időnk van, várjuk meg, amíg kihűl. Nekem nem volt, ezért melegen adtam hozzá a zöldségekhez. Nem okozott gondot, de optimálisabb lett volna hidegen hozzáadni. A quinoát és a zöldségeket alaposan összekeverem, majd ráöntöm a fűszerpasztát, hozzáadom a friss koriandert és az őrölt borsot, és így is elkeverem, hogy jól átjárja az egész salátát az ízük.
1-2 órát hűtőben pihentetem.
Jó étvágyat! ❤️