Sziasztok! Vasárnap óta tervezem ezt a bejegyzést, ma végre sikerült időt szánnom rá. Szombaton kaptam egy gyönyörűséges házi cukkinit a Barátnőmék kertjéből. 💚 Pár hónapja szemeztem már a rizslisztbe forgatott, sült cukkini hasábokkal, így elérkezettnek láttam az időt, hogy én is kipróbáljam.
Végül úgy döntöttem, hogy rizsliszt helyett sörélesztő pehelyben forgatom meg, így a CH is alacsonyabb, sajtos ízt is ad, illetve a maradék sörélesztő pehelyből tudok készíteni tésztaszószt. Volt még itthon egy karfiolom is, őt is bevettem a buliba.
Hozzávalók:
1 cukkini
1 karfiol
Kb 50 g sörélesztő pehely
Só, bors
1/2 tk kurkuma
2 tk szárított oregano
Természetesen bármilyen fűszerrel variálható, semmi sem elemi értékű a leírtak közül. 🙂
Elkészítés:
🔸 A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeveréssel.
🔸A karfiolt rózsákra szedem, megmosom, majd forrásban lévő vízben kb 3 percig főzöm.
Ezt két okból tartottam fontosnak. Egyrészt a karfiol nehezebben puhul, mint a cukkini, így azonos idejű sütéssel nem érhető el ugyanaz az eredmény. Másrészt pedig a sörélesztő pehely nedves felületen tud tapadni. A cukkininél ez nem gond, a karfiol viszont önmagában száraz, így erre is megoldást nyújt az előfőzés.
🔸 A cukkinit szintén megmosom, majd kb 5 cm hosszú hasábokra vágom.
🔸 A sörélesztő pehelybe belekeverem a fűszereket.
🔸 A cukkinit és a leszűrt karfiolt beleforgatom a fűszeres sörélesztő pehelybe, majd sütőpapírral bélelt tepsin a sütőbe helyezem őket.
🔸 Amikor pirulnak, kiveszem őket. Frissen, melegen tálalom.
Nálunk köretként került az asztalra, de önmagában is megállja a helyét mártogatósok, krémek mellé. 10 perc alatt elfogyott, nagy sikere volt. Remélem, Nektek is ízleni fog. 🙂
És a ráadás: A Tésztaszósz 🍝
Hozzávalók:
Maradék fűszeres sörélesztő pehely
2 burgonya
1 hagyma
1 dl növényi tejszín
Elkészítés:
Mivel zöldségeket forgattam a sörélesztő pehelybe, bátran felhasználtam tésztaszósz alapjaként. Főztem mellé 2 db burgonyát és egy hagymát, majd kevés főzővízzel együtt, 1 dl növényi tejszínnel leturmixoltam az egészet. Kóstolás után javaslom sózni, utánfűszerezni, ha szükséges. Ezt el is lehet tenni, nem kell rögtön felhasználni. Amikor a tésztát főzitek hozzá, a tészta főzővizével tudjátok még krémesíteni. 🙂
Szeretettel ❤️
Andi