Ez a recept most nem 10 perces, de cseppet sem bántam meg, hogy rászántam az időt. Szerintem Ti sem fogjátok. 🙂
Hozzávalók:
A tempeh-hez:
250 g tempeh
2 ek kókuszolaj
1 ek szójaszósz
A szószhoz:
600 g gomba vegyesen (nálam ChefGomba Barna Csiperke és Grill Champignon)
2 ek vegán vaj
1 ek olíva olaj
3 fej fokhagyma
2 tk kakukkfű
2 tk rozmaring
3 dl növényi tejszín
1,5 ek burgonyakeményítő
1 csokor petrezselyem
A burgonyapüréhez:
5-6 szem nagyobb burgonya
1 dl növényi tejszín
2-3 ek vegán parmezán
Elkészítés:
A gombát megmosom, alaposan megtörlöm, majd félreteszem, amíg a burgonyát előkészítem (addig is tovább szárad).
A burgonyát meghámozom, megmosom, felkockázom, majd sós vízben felteszem a tűzre. Erről egy ideig le is van a gond, pont elég lesz a főzési idő a gomba elkészítésére.
A gombát felszeletelem. Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olíva olajat és a vajat, majd hozzáadom a kakukkfüvet, a rozmaringot és a préselt fokhagymát. Alacsony lángon tartom, hogy a fokhagyma ne égjen meg.
Néhány perc múlva rádobom a gombát, és időnként megkeverve hagyom, hogy a gomba átsüljön. Pirítani nem kell, mellékelek egy képet, hogy lássátok, mikor mehet rá a tejszín. Ezalatt fél dl tejszínnel kikeverem a burgonyakeményítőt, ez lesz a habarás. Amikor a gomba elkészült, hozzáadom a megmaradt 2,5 dl tejszínt. Sózom, borsozom. Néhány percig kevergetem, majd behabarom.
A szósz el is készült, félreteszem.
A burgonya is megfőtt időközben, leszűröm, majd burgonyanyomóval átdolgozom. Hozzáadom a vegán parmezánt és a növényi tejszínt, sózom, majd az egészet összedolgozom. A püré is kész. 🙂
Most következik a tempeh. Felszeletelem, majd kókuszolajon, egy kevés szójaszósszal aranybarnára sütöm.
Nem maradt más hátra, minthogy a friss illatos petrezselymet megmossam, és durvára vágjam. Petrezselyemre csak a tálaláshoz lesz szükség.
Amikor mindennel elkészültem, tálalom.
Jó étvágyat! ❤️
Szeretettel,
Andi