Hozzávalók:
A rántott gombához:
500 g ChefGomba Fehér Csiperke Gomba
~250 g Csicseriborsóliszt
Só, bors
1 dl rizstej
Víz
~250 g Panírmorzsa
Olaj a sütéshez
Vegán tartár:
1 doboz vegán tejföl (én dr. Oetkert használtam)
2 ek veganéz
Só, bors
Kevés víz, ha szükséges
Elkészítés:
A gombákat megmostam, tönkjük végét levágtam. Egy konyharuhára helyezve megtörölgettem őket, majd hagytam őket még tovább száradni. Amíg száradtak a gombák, feltettem főni a jázmin rizst és kikevertem a vegán tartárt: a vegán tejfölt kézi habverővel összekevertem a veganézzel, sóval, borssal, majd a kívánt állag eléréséhez egy kevés vizet adtam hozzá. Ez utóbbi nem biztos, hogy minden márka esetén szükséges. Amint elkészült, hűtőbe tettem.
Ezután elkészítettem a panír alapját, ami a hagyományos konyhában a liszt és a tojás. A vegán konyhában ezt egy lépésben oldjuk meg. Csicseriborsó liszthez adunk sót, majd egy dl rizstejet. Ezután annyi vizet, hogy gofri tészta (sűrű palacsinta tészta) jellegű állagot kapjunk. Addig kell habverővel összedolgozni, amíg csomómentessé válik. Amikor ezzel elkészültem, egy másik tálba kiöntöttem a panírmorzsát.
Mielőtt megkezdtem a panírozást, egy mély serpenyőben felmelegítettem az olajat. Fontos, hogy bő olajban kell sütni. Ez az étel nem energiaszegény, de egyszer-egyszer belefér, én úgy gondolom. Megéri az ízélmény.🙂
A gombafejeket először a csicseriborsólisztes tésztába helyeztem úgy, hogy minden részét ellepje. Egy villa segítségével lecsepegtettem, majd áttettem a panírmorzsába, és alaposan megforgattam benne. Amikor az olaj felforrósodott, kisütöttem benne a panírozott gombafejeket. Az elérni kívánt szín az aranybarna. 🙂
A jázminrizs időközben elkészült (20 perc a főzési ideje).
Amikor az összes gomba megsült, jázmin rizzsel és vegán tartárral tálaltam.
Mivel a ChefGomba #gopink kampányán belül készítettem a rántott gombát, céklaporral díszítettem. 💞
Jó étvágyat! ❤️
Szeretettel,
Andi
Ui.: Senki se aggódjon, hogy Ő nem így tálalja a szombati ebédet. Én sem. 🤭 A fotó kedvéért kreatívkodtam.