Ha szeretitek az omlós kekszet, a fahéj és a gyömbér ízét, ezt mindenképp próbáljátok ki. A fűszerek természetesen szabadon választhatók, felcserélhetők. Ebben a változatban kellemesen, lágyan érződik a gyömbér és a fahéj íze. Ha erőteljesebb ízeket kedveltek, bátran lehet a megadott mennyiségnél többet hozzáadni. Ez egy hasonló alaprecept, mint a 3 összetevős zabsütimé (Receptért kattints IDE ). Csak a képzelet szab határt. 🙂 Lehet vaníliás, kakaós, mandulás, akár 2 keksz közé töltelék is tehető.
Tipp: Beszereztem ma az ikeában egy szívecskés szilikonos sodrófát (a szilikon ráhúzható a sodrófára). Annak segítségével készítettem el a keksz dekor felületét. Előtte egy egyszerű sodrófával nyújtottam ki a tésztát. Tehát ebben az esetben 2 sodrófára van szükség, illetve egy pohárra a szaggatáshoz. 🙂
Hozzávalók:
175 g zabpehelyliszt
175 g barnarizsliszt
100 g tápiókakeményítő
1/2 tk gyömbér por
1/2 tk őrölt fahéj
180 g vegán vaj (hideg)
100 g nádcukor vagy más édesítő
5-6 evőkanál víz (hideg)
Gluténmentes liszt a nyújtáshoz (zabpehely/barnarizs)
20-22 db 8 cm átmérőjű keksz elkészítéséhez elég ez a mennyiség.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeveréses programon. A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, majd kisebb kockákra vágtam a vegán vajat, és a vízzel együtt az egészet összegyúrtam.
A sima felületű sodrófával ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a szívecskéssel még egyszer rányújtottam. Ekkor már csak a minta volt a lényeg, nem a lapítás. 🙃 Ezután a pohár segítségével kiszaggattam. (Itt az E/1 nem állja meg a helyét, a 2 Nagyfiam egymással versengve segített. Ezt szerintem el tudjátok képzelni: “- Én jövök! – Nem, én jövök! – Mondooom, hogy ÉN JÖVÖK!” Éljen az áhítat!) A kapott kör alakú kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, majd 8-10 perc alatt készre sütöttem.
Fontos! Várjátok meg, amíg kihűl, mert melegen úgy szétesik, mint a kinetikus homok. Nem vicc. 🙃
Jó étvágyat! ❤
Szeretettel,
Andi